Wat is Scouting?

Scouting NederlandScouting is een wereldwijde organisatie, waar elke week 24 miljoen scouts actief zijn om in hun eigen groep spelenderwijs de wereld te verkennen en te ontdekken. In Nederland zijn er 1500 groepen die op deze manier samenwerken. Samen hebben deze 125.000 leden. Scouting Nederland is daarmee de grootste jeugd- en jongerenorganisatie. Een op de tien Nederlanders lid of ooit lid geweest van Scouting. De formule van deze organisatie moet dan ook iets bijzonders zijn om veel mensen wekelijks te boeien en bezig te houden.

De formule houdt in: Spel, avontuur en samenwerken, met respect voor de mensen en wereld om je heen.

Een afwisselende en plezierige vrijetijdsbesteding, dat is wat Scouting te bieden heeft.

Maar Scouting is meer: naarmate je als jeugdlid ouder wordt en je langer bij Scouting bent, neemt je zelfstandigheid toe; de begeleiding kan daardoor dus afnemen.

Iedereen kan meedoen met Scouting. Geloof, ras, huidskleur, handicap, vluchteling of seksuele voorkeur, het maakt niet uit, Scouting staat open voor iedereen. Bovendien is Scouting één van de meest goedkope vormen van georganiseerde vrijetijdsbesteding.

Scouting Nederland is een gemengde vereniging, met zowel jongens als meisjes. Dat wil niet zeggen dat iedere groep gemengd draait, zoals onze groep. Scouting kent zowel kent zowel gemengde groepen als groepen die helemaal of gedeeltelijk met alleen jongens of alleen meisjes draaien.

Het spel- en activiteitenprogramma is afgestemd op de diverse leeftijdsgroepen met bijhorende interesses. Binnen Scouting wordt deze leeftijdsgroep of wel spel-eenheid een speltak genoemd. Een Scoutinggroep kent meestal meerdere speltakken.

De Scouting indeling op leeftijd
 5 tot 8 jaar: Bevers (M / V)
 8 tot 11 jaar: Welpen (M / V)
 11 tot 14 jaar: Scouts (M / V)
 14 tot 17 jaar: Explorers (M / V)
 17 tot 20 jaar: Roverscouts (M / V)
 18 jaar en ouder: Leiding (M / V), Bestuur (M / V)

Lord Robert Baden-Powell of Gilwell


Het programma dat Scouting biedt is gebaseerd op de ideeën van de Engelsman Lord Robert Baden-Powell. Hij bedacht het Scoutingspel aan het begin van de vorige eeuw. Door er voortdurend een eigentijdse draai aan te geven blijft Scouting aantrekkelijk. En dat is te merken. Steeds meer jongens en meisjes in Nederland worden lid van een Scoutinggroep. Dat betekent dat de formule van Scouting aanslaat!

Wil je meer specifieke informatie over gerelateerde onderwerpen lees dan verder op onze website.

Zoek wolk

Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube