St. Maarten trekt door Meerssen

Als de avonden langer worden komen de verschillende winterfeesten in beeld. Een van deze feesten is het St. Maartensfeest. Een feest van licht en vuur, met name voor de kleinere kinderen en hun ouders, die op deze avond mogen meelopen met een lampionnenoptocht door de donkere straten van Meerssen en eindigend met een groot kampvuur. Op zaterdag 9 november organiseert Scouting Meerssen weer de St. Maartensoptocht voor de kinderen van Meerssen. Vanaf 18:30 uur verzamelen bij het Scouting gebouw (links van de Stip). Vanaf deze tijd is het mogelijk lampionnen te kopen, waarbij voorde veiligheid ook lampionnen met batterijtjes kunnen worden gekocht. Rond 19:00 uur vertrekt de stoet, samen met St. Maarten door de straten van Meerssen. Na deze tocht is er op het grasveld voor het Scoutinggebouw een groot kampvuur waar iedereen kan deelnemen aan het programma en zich tevens kan opwarmen aan de vers gemaakte erwtensoep en warme chocomel. Scouting Meerssen hoopt weer vele kinderen en hun ouders op deze avond te mogen begroeten.

Het feest van Sint Maarten heeft betrekking op een man, genaamd Martinus, die leefde in het jaar 316 in Hongarije. Hij was een ridder in dienst van de koning. Toen hij met een groep soldaten naar Frankrijk reisde, kregen ze heel slecht weer. Het regende, het werd koud en het ging vriezen. De mannen waren te paard en wilden zo snel mogelijk naar de volgende stad gaan. Daar wilden zij aankomen voordat de poorten sloten. Alle mannen behalve Maarten zetten er flink de vaart in. Maarten reed rustig verder, hij spaarde zijn paard. Het weer werd steeds slechter en Maarten kwam in een sneeuwstorm terecht.

Toen Maarten eindelijk bij de stadspoort aankwam, trof hij er een man aan die in lompen gekleed was. Deze man had het erg koud en zou de nacht zo niet overleven. Maarten zag dat en scheurde zijn eigen warme mantel in tweeën. Een helft gaf hij aan de man, de andere helft hield hij zelf.

Maarten's vrienden zaten al lang in de herberg en schaamden zich een beetje, omdat zij doorgereden waren. Zeker toen zij ontdekten dat Maarten zijn halve mantel had weggegeven. In die nacht had Maarten een droom. Hij zag Christus met zijn halve mantel om. Dit maakte zoveel indruk, dat Maarten het leger vaarwel zei en zich geheel wijdde aan de kerk. Hij werd duiveluitdrijver en later zelfs bisschop van Tours (Frankrijk). Op 11 november 397 overleed hij en werd Tours een soort bedevaartoord. Hij werd al snel heilig verklaard, er werden kerken naar hem genoemd en op zijn sterfdag werd het Sint-Maartensfeest in het leven geroepen.

Scouting Meerssen hoopt op deze avond veel kinderen en hun ouders te mogen ontmoeten. De tocht is uiteraard ook voor niet leden van harte aanbevolen. Maakt er met de leden van Scouting Meerssen weer een groot feest van!!