Geschiedenis

Scouting is altijd in beweging. In Meerssen is Scouting ontstaan in 1972. Onze Scoutinggroep heeft de naam van de patroonheilige St.-Jozef, net als onze parochie. De groep is klein begonnen en is door de jaren gegroeid. Nu zijn we met ongeveer 120 leden. Hieronder vind je een beschrijving van onze geschiedenis.

De Scouting Meerssen geschiedenis

Scouting Meerssen is ontstaan in 1972 toen enkele jongens samen met een leider uit de natuurclub begonnen het spel van verkennen in Meerssen te spelen. Op 1 januari 1973 werd officieel de Vereniging Scouting Meerssen opgericht. De groep begon met verkenners (jongens van 11 t/m 14 jaar), maar al in september 1973 kwamen er welpen bij. Welpen zijn jongens in de leeftijd van 7 t/m 10 jaar. Eerst een horde en snel daarna een tweede. Na de welpen kwamen in 1974 de kabouters, meisjes van 7 t/m 10 jaar, de groep binnen. De spelletjes werden gespeeld in een paar lokalen van "'t Kelderke" onder de oude basisschool (daar waar nu de nieuwe school "'t Hwagveld" staat). In de eerste jaren was er nog weinig materiaal en alles gebeurd nog primitief. Wanneer men op kamp ging moesten er nog overal tenten worden geleend. Om een beetje materiaal te krijgen mocht de groep in 1975 de Carnavalsoptochtcollecte doen.

Doordat Scouting Meerssen nu bekender werd in Meerssen kwamen er steeds meer kinderen bij en kwamen er ook nieuwe speltakken. In september 1976 waren dat de gidsen, meisjes van 11 t/m 14 jaar, en rowans. Rowans zijn jongens in de leeftijd van 15 t/m 17 jaar. In september 1980 werden de sherpa's en pivo's opgericht. Sherpa's zijn meisjes in de leeftijd van 15 t/m 17 jaar en pivo's zijn jongens en meisjes in de leeftijd van 18 t/m 21 jaar oud. Pivo's staat voor de combinatie van Pioniers en Voortrekkers.

In 1976 veranderde er veel binnen Scouting Nederland, want de nieuwe uniformen werden ingevoerd. Uniformen in de kleuren, zoals we die nu nog kennen. Tijdens het kamp van 1977 hadden alle speltakken al het nieuwe uniform aan. In hetzelfde jaar kreeg de groep een aantal nieuwe tenten geschonken. In de eerste jaren was er weinig materiaal en werd er gekampeerd in zeer oude tenten die af en toe wel een beetje lekten. Vanaf het kamp in 1977 kon de groep steeds in eigen tenten slapen. Aanvankelijk gingen de speltakken apart op kamp, maar vanaf 1975 vond men het beter om gezamenlijk op kamp te gaan. Het eerste jaar werd het geprobeerd en het is nu al meer dan dertig keer dat de groep gezamenlijk op kamp gaat.

Vele voornamelijk Limburgse kampplaatsen zijn in de afgelopen jaren bezocht. Natuurlijk ging de groep, gelet op de geografische ligging ook over de grens naar België op kamp: Zuthendaal, St. Maartensvoeren, Opoeteren, St. Pietersvoeren (hier moest de groep in 1979 opletten met de taalstrijd, die toen in volle hevigheid hier was opgelaaid en St. Maartensvoeren) en Walhorn. Tijdens het kamp van 1979 wordt de kampkrant, "de Bosse Bol", voor het eerst gebruikt. Deze krant wordt tot op de dag van vandaag gemaakt tijdens het zomerkamp. De deelnemers kunnen hierin het wel en wee van het kamp wereldkundig maken.

Op 2 Oktober 1982 de officiële opening van ons nieuw scouting home was een belangrijk moment voor de groep. Verschillende internationale contacten werden gelegd door drie rowans van onze groep in 1983 op de Wereld Jamboree in Canada. Dit waren de eerste ervaringen met internationaal scouting door leden van onze groep, later zouden er nog vele volgen.

In 1983 waren de rowans de eerste die vanuit onze groep naar een internationaal scoutingkamp "The Algäu Jamborette" gingen in Kempten nabij München (D). Doordat het kamp in Kempten erg leuk was kwamen de rowans op de terugweg op het idee om zelf een jamborette te organiseren. Dat werd de Marsna Jamborette in Raar in 1984. Raar is een gehucht in Meerssen. Het werd een groot succes. Tijdens deze jamborette werden zij uitgenodigd voor de West-Country Jamboree in Engeland in 1986, waaraan naast rowans ook de sherpa's en pivo's meededen.

Op 4 oktober 1987 de jongste toevoeging aan de groep de bevers kwamen erbij. Dit zijn jongens en meisjes in de leeftijd van 5 t/m 7 jaar.

De opvolgende jaren werden er tal van zomerkampen en andere activiteiten ondernomen. De belangrijke internationale activiteiten waren de tweede Marsna Jamborette in 1989 en de derde in 1993. Maar niet alleen. De groep nam deel aan de Europese Jamboree in 1994 en de Wereld Jamboree in 1995 in Dronten (NL). De gidsen en verkenners hadden hier hun eerste internationale contacten op de Jamboree. Een aantal staf- en bestuursleden hielpen mee in de organisatie van dit mega evenement. In 1997 werd de vierde en in 2001 de vijfde Marsna Jamborette gehouden in Meerssen. In 2004 gingen verkenners en gidsen naar de Nationale Jamboree. Vier jaar waren weer verstreken na de Marsna Jamborette in 2001 en wederom in 2005 werd een succesvol internationaal scoutingevenement gehouden in Meerssen.

Vele stafleden hebben de afgelopen jaren korte of langere tijd deel uitgemaakt van deze groep, zonder de tomeloze inzet van velen zou de groep niet gegroeid zijn naar de groep die het nu is.

Kijk verder naar het overzicht van de zomerkampen van Scouting Meerssen door de jaren heen.

Zoek wolk

Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube